Lapis Lazuli Heerhoghowaard

Circulaire deuren De Bosleeuw, Amsterdam

Duurzaamheid is een belangrijke pijler van Stadgenoot. Dus bij elk project wordt daarover nagedacht. In het project ‘De Bosleeuw III’ zijn in acht woningen kozijnen vervangen voor 100% circulaire houten kozijnen met circulair vervaardigd HR++-glas en volledig circulaire massieve deuren.

Het begon in 2019 met een prijsvraag van de gemeente Amsterdam: ‘Op weg naar een circulaire stad’. De prijsvraag had tot doel om praktijkervaring en kennis over circulaire bouw te ontwikkelen bij de transitie naar een circulaire en aardgasvrije woningvoorraad voor Amsterdam. Hemubo bedacht een concrete oplossing om een paar van de voornaamste afvalstromen uit renovatieprojecten te reduceren: glas en kozijnmaterialen. Hemubo stelde zichzelf de vraag hoe kunnen we op een circulaire en kostenefficiënte manier sloophout en dubbelglas herbestemmen. Hiermee is de prijsvraag gewonnen en nu, in 2023, zijn samen met Stadgenoot, Timmerfabriek De Jong Woudsend, GSF Glasgroep, Kegro Deuren en de gemeente Amsterdam de eerste volledig circulaire kozijnen, glas, ramen en deuren in een project geplaatst.

Een geweldig project om deel van uit te mogen maken en een zeer geslaagde eerste stap. Dat smaakt zeker naar meer!

Producten:

  • KegaWood Circulair Hout.

Van het hout van retourgenomen deuren uit projecten is al het metaal verwijderd en daarna is het weer verwerkt tot componenten waar nieuwe hardhouten deuren van zijn gemaakt.

Downloads:

Artikel Hemubo: Circulair bouwen is de toekomst

 

PROJECTINFORMATIE
Project: Circulaire deuren “De Bosleeuw” Amsterdam
Opdrachtgever:
Woningcorporatie Stadgenoot
Uitvoering:
Hemubo
Timmerfabrikant:
Timmerfabriek de Jong Woudsend
Glasleverancier:
GSF Glasgroep