Het zekere voor het onzekere……Kegro Deuren

Rook kan koud of warm zijn, maar nooit schoon. Rook bevat namelijk altijd schadelijke stoffen en omdat rook zich in de regel snel en langdurig kan verspreiden, is goede rookdichtheid van ruimten en gebouwen noodzakelijk.

Rookdichtheid is een samenspel van deurblad, kozijn en het totaalelement zoals ingebouwd in de wand. En welke rookdichtheid van toepassing is, heeft te maken met dat wat in het bouwbesluit is opgenomen over veiligheid en vluchtvriendelijkheid. De BBL legt namelijk regels op waar in een woongebouw Sa dan wel S200 is vereist.

Bij rookwerende deuren is van groot belang dat de deur luchtdicht aansluit op het kozijn. Het deurblad mag als gevolg van de warme rook niet zodanig vervormen dat de dichting onvoldoende afsluit. De prestatie Sa en S200 zijn dan ook in grote lijnen een samenspel tussen type deurblad, profilering, kozijnsponning en dichtingen.

Rookwerendheid, zoals volgens NEN-EN 1634-3 bepaald, dient conform NEN-EN 13501-2 geclassificeerd te worden als Sa en S200.

  • Sa: Rookdichtheid (luchtdichtheid) bij onder- en overdruk tot 25Pa voor koude rook. Een eis die vooral wordt gesteld aan deuren die direct gekoppeld zijn aan een woon- of logiesfunctie en ontsluiting tot de vluchtwegen.
  • S200: Rookdichtheid bij onder- en overdruk tot 50pa voor warme rook van 200°C. Een warme rook deur is vooral een vereiste in de 1e lijn vluchtveiligheid. Denk hierbij aan een woningtoegangsdeur bij inpandige gangen, deuren in hotels en ziekenhuizen en deuren die 2 vluchtwegen scheiden.

Van alle Kegro binnendeuren is een Sa of S200 prestatie bekend. Voor meer informatie over de prestaties en technische data verwijzen we je naar de Technische Data Sheets van onze deuren. Je kan ook altijd contact met ons opnemen voor vrijblijvend advies. 

Laat je naam en telefoonnummer achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Velden met een * zijn verplicht