Isolerende deur: duurzaam en energiezuinig

Drie op de vier bestaande woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Bij de isolatie van de gevel spelen goed isolerende deuren en deur-kozijncombinaties een belangrijke rol. Door een deur met een dikte van 38mm te vervangen door een deur van 54mm stijgt de isolatiewaarde fors. Een klein verschil met groot resultaat: het zorgt voor een prettig en comfortabel huis, een lagere energierekening én CO2-reductie.

Waarom isolerende deuren?

Voor nieuwbouw is de 54mm-deur al 20 jaar de standaard en voor zeer energie neutrale woningen deuren met een dikte van zelfs 67 tot 80mm dikte. In bestaande woningen worden technisch achterhaalde en slecht isolerende 38mm-deuren, echter veelal vervangen door nieuwe, net zo slecht isolerende en tochtwerende 38mm-deuren. Terwijl het toepassen van een dikkere, hoogwaardig isolerende deur met isolerende beglazing en de juiste dichtingen een veel beter resultaat geeft. De beperkte meerkosten voor een 54mm dikke deur zijn in korte tijd terug te verdienen. Bovendien levert het een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen en de wens om CO2-arm te bouwen. Verduurzaming is een maatschappelijke trend die wordt aangejaagd door de aangescherpte bouwregelgeving en overheidsdoelstellingen om in 2030 de Nederlandse CO2-uitstoot met 49% te laten dalen ten opzichte van 1990. In 2050 moet ons land nagenoeg klimaatneutraal zijn. Door het isoleren van bestaande woningen en gebouwen wordt de energievraag sterk verminderd. Isoleren is dus één van de belangrijkste mogelijkheden om de doelen van de energietransitie te bereiken.

Aanpak van hele woningen geeft het meest resultaat, maar ook bij kleine aanpassingen tijdens regulier onderhoud kunnen flinke stappen worden gemaakt. Juist door bij de mutatie of individuele vervanging van een deur te kiezen voor een 54mm-deur kan er veel winst worden geboekt en een bijdrage worden geleverd aan de lange termijndoelstellingen om ons land energieneutraal te maken.

38 mm deur versus 54 mm deur

In de specificaties van projecten zijn doorgaans concrete eisen opgenomen op het gebied van energieverbruik, een gezond binnenklimaat en een hoog wooncomfort. Door de wereldwijde klimaatverandering neemt de vraag naar een energiezuinige woning met bijbehorende isolerende deur sterk toe. Energieconcepten zoals passiefhuis, Nul Op de Meter, Nul Op de Rekening en (bijna) energieneutraal volgen elkaar in razendsnel tempo op. Deze ontwikkelingen, deels gestimuleerd door de overheid, zullen de komende jaren blijven doorgaan. Kegro Deuren heeft speciaal hiervoor de isolerende deuren KegaPro, KegaPro Excellent,  KaiCombi en zelfs de unieke passiefdeur KegaPro+ Excellent ontwikkeld. Deze vlakke buitendeuren met hoge densiteit PU-kern zijn bij uitstek geschikt voor de diverse energieconcepten in nieuwbouw en renovatie. Met ons Dural concept hebben we ook een massieve,  goed isolerende deur, beschikbaar.

Welke isolatieklasse heeft de deur?

Vanaf april 2021 is de isolatieprestatie van de nieuwe deur uit te lezen. Door het GND-zekerheidslabel met de QR-code aan de scharnierzijde van deur te scannen, kunt u snel en eenvoudig zien wat de isolatieklasse van de deur is. GND heeft daarvoor een klasse-indeling ontwikkeld die u terug kunt lezen in de tabel. GND adviseert bij vervanging van de bestaande deur toekomstgericht te denken en minimaal een klasse 2 deur toe te passen (54mm dikke deur met HR++ glas).

KLASSEKORTE OMSCHRIJVINGUP (DEURBLAD) W/m2KUP REKENWAARDE ISSO W/m2KWELKE KLASSE IS WAAR VAN TOEPASSING?
4Extra goed geïsoleerd≤ 0,80,8Deuren in Zeer Energie Neutrale gebouwen (ZENG) en passiefhuizen
3Zeer goed geïsoleerd1,1 – 0,81,1Deuren in hoogwaardige Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) na januari 2021
2Goed geïsoleerd1,65 – 1,11,65Deuren in woningen gebouwd van 2003 t/m 2021 en Nul op de meter renovatie (NOM) dikte 54mm met HR++ glas
1Enigszins geïsoleerd2,2 – 1,652,2Deuren in woningen gebouwd van 1995 tot 2003, dikte 38mm met dubbelglas.
Advies: vervangen door een klasse 2 deur van 54mm met HR++ glas!
0Onvoldoende geïsoleerd3,4 - 2,23,4Deuren in woningen gebouwd voor 1995, dikte 38mm met enkel of dubbelglas.
Advies: vervangen door een klasse 2 deur van 54mm met HR++ glas!
Tabel: klasse-indeling Up -waarden buitendeuren

 

Meer weten over de isolerende deur van Kegro Deuren? Onze deurspecialisten vertellen er graag meer over. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.