Drie op de vier bestaande woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Bij de isolatie van de gevel spelen goed isolerende deuren en deur-kozijncombinaties een belangrijke rol. Door een deur met een dikte van 38mm te vervangen door een deur van 54mm stijgt de isolatiewaarde fors. Een klein verschil met groot resultaat: het zorgt voor een prettig en comfortabel huis, een lagere energierekening én CO2-reductie.

In nieuwbouw is een 54mm deur de standaard
Voor nieuwbouw is de 54mm-deur al 20 jaar de standaard en voor zeer energie neutrale woningen deuren met een dikte van zelfs 67 tot 80mm dikte. In bestaande woningen worden technisch achterhaalde en slecht isolerende 38mm-deuren, echter veelal vervangen door nieuwe, net zo slecht isolerende en tochtwerende 38mm-deuren. Terwijl het toepassen van een dikkere, hoogwaardig isolerende deur met isolerende beglazing en de juiste dichtingen een veel beter resultaat geeft. De beperkte meerkosten voor een 54mm dikke deur zijn in korte tijd terug te verdienen.
Bovendien levert het een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen en de wens om CO2-arm te bouwen. Verduurzaming is een maatschappelijke trend die wordt aangejaagd door de aangescherpte bouwregelgeving en overheidsdoelstellingen om in 2030 de Nederlandse CO2-uitstoot met 49% te laten dalen ten opzichte van 1990. In 2050 moet ons land nagenoeg klimaatneutraal zijn. Door het isoleren van bestaande woningen en gebouwen wordt de energievraag sterk verminderd. Isoleren is dus één van de belangrijkste mogelijkheden om de doelen van de energietransitie te bereiken.

Aanpak van hele woningen geeft het meest resultaat, maar ook bij kleine aanpassingen tijdens regulier onderhoud kunnen flinke stappen worden gemaakt. Juist door bij de mutatie of individuele vervanging van een deur te kiezen voor een 54mm-deur kan er veel winst worden geboekt en een bijdrage worden geleverd aan de lange termijndoelstellingen om ons land energieneutraal te maken.

Isolatieklasse verschaft helderheid
Vanaf april 2021 is aan de hand van het GND-zekerheidslabel de isolatieprestatie van de deur uit te lezen. Door het label met de QR-code aan de scharnierzijde van deur te scannen, wordt zichtbaar wat de isolatieklasse van de deur is: 0 (onvoldoende geïsoleerd, U=3,4), 1 (enigszins geïsoleerd, U=2,4), 2 (goed geïsoleerd, U=1,65, 3 (zeer goed geïsoleerd, U=1,1) of 4 (extra goed geïsoleerd, U=0,8). Hierdoor wordt het voor iedereen een stuk eenvoudiger om te controleren wat in de woning is toegepast. Ook bij controle door een energieadviseur is nu eenvoudig zichtbaar welke waarde de deur heeft en wat de werkelijke isolatiewaarde is die kan worden meegenomen in de berekening van de woningindex.

Deuren van bij GND aangesloten fabrikanten zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel aan de scharnierzijde van de deur. Daarmee zijn naast de isolatieklasse ook de prestaties op het gebied van geluid-, brand-, rook- en inbraakwerendheid en de afkomst van de deur te controleren.

(bron: GND.nl)

Welke isolatieklasse heeft de deur?

Vanaf april 2021 is de isolatieprestatie van de nieuwe deur uit te lezen. Door het GND-zekerheidslabel met de QR-code aan de scharnierzijde van deur te scannen, kunt u snel en eenvoudig zien wat de isolatieklasse van de deur is. GND heeft daarvoor een klasse-indeling ontwikkeld die u terug kunt lezen in de tabel. GND adviseert bij vervanging van de bestaande deur toekomstgericht te denken en minimaal een klasse 2 deur toe te passen (54mm dikke deur met HR++ glas).

KLASSEKORTE OMSCHRIJVINGUP (DEURBLAD) W/m2KUP REKENWAARDE ISSO W/m2KWELKE KLASSE IS WAAR VAN TOEPASSING?
4Extra goed geïsoleerd≤ 0,80,8Deuren in Zeer Energie Neutrale gebouwen (ZENG) en passiefhuizen
3Zeer goed geïsoleerd1,1 – 0,81,1Deuren in hoogwaardige Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) na januari 2021
2Goed geïsoleerd1,65 – 1,11,65Deuren in woningen gebouwd van 2003 t/m 2021 en Nul op de meter renovatie (NOM) dikte 54mm met HR++ glas
1Enigszins geïsoleerd2,2 – 1,652,2Deuren in woningen gebouwd van 1995 tot 2003, dikte 38mm met dubbelglas.
Advies: vervangen door een klasse 2 deur van 54mm met HR++ glas!
0Onvoldoende geïsoleerd3,4 - 2,23,4Deuren in woningen gebouwd voor 1995, dikte 38mm met enkel of dubbelglas.
Advies: vervangen door een klasse 2 deur van 54mm met HR++ glas!
Tabel: klasse-indeling Up -waarden buitendeuren