Helden van Gorkum

Wijkvernieuwing Oude Egge

NIEUWBOUW

In opdracht van Weller realiseert BAM Wonen de plannen voor grootschalige wijkvernieuwing ‘De Oude Egge’. 130 voormalige mijnwerkerswoningen worden gesloopt en in oorspronkelijke stijl opnieuw opgebouwd. De wijkvernieuwing is  gefaseerd uitgevoerd tussen 2020 en 2022.

De Oude Egge is 100 jaar geleden ontworpen door architect Jan Stuyt (1868-1934) voor de huisvesting van de mijnwerkers van de Staatsmijn Hendrik. De wijk is opgezet in de ‘tuinstadtraditie’ met twee-onder-één-kap- en rijwoningen rond een centraal groen plein. In de loop der jaren zijn de woningen verschillende keren gerenoveerd; de laatste keer rond 2000. Sinds 2009 maakt de Oude Egge deel uit van het Beschermd Gezicht Mijnkoloniën Brunssum. Handhaving van de authentieke kenmerken en beeldkwaliteit is dan ook een belangrijk uitgangspunt bij de wijkvernieuwing. De voorgevels van de nieuwbouwwoningen zijn identiek aan de bestaande woningen, maar achter de voorgevel worden de woningplattegronden aangepast aan de hedendaagse eisen en wensen.

De wijkvernieuwing omvat de sloop en herbouw van 130 woningen. Bestaande uit:
– 27 levensloopbestendige woningen,
– 74 compacte woningen met 2 of 3 slaapkamers voor kleine huishoudens en senioren,
– 29 grote gezinswoningen met 3 of meer slaapkamers.

Totstandkoming

Dit grootschalige wijkvernieuwingsproject is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Brunssum, de Huurdersoverleggroep Oude Egge en vele bewoners.

Planning

De vernieuwing van de Oude Egge is gefaseerd uitgevoerd:
2020-2021 > Fase 1: sloop en vernieuwing van het oude hart van de wijk,
2021-2022 > Fase 2: bloksgewijze sloop en vernieuwing van de woningen

 

Kegro Deuren Partner Joris Timmerwerken heeft voor dit mooie project de kozijnen en deuren geplaatst. Samen met de architect en Kegro Deuren zijn, speciaal voor dit project, de tuinpoorten getekend, geproduceerd en afgehangen.

 

PROJECTINFORMATIE
Opdrachtgever: Weller Woningcorporatie
Architect: SatijnPlus Architecten
Aannemer: BAM Wonen
Timmerfabriek: Joris Timmerwerken