Vorige week zijn de twee woontorens aan de Waldorpstraat Den Haag officieel geopend. Kegro Deuren had de eer om de 620 studentenwoningen van beide woontorens te voorzien van de KegaBase SB (Silent Base), beter bekend als de “studentendeur”. Deze inpandige deur zorgt ervoor dat geluidsoverlast tot een minimum wordt beperkt. Vanwege de geluidswerende en brandwerende eigenschappen is de KegaBase SB bijzonder geschikt voor toepassing in studentenhuisvesting.

De torens zijn ontworpen door architectenbureau K2 uit Amsterdam en ontwikkeld door NS Stations, in opdracht van de Limburgse woningcorporatie WoonGoed 2-Duizend. Ze bieden woonruimte voor 620 studenten. De grond rondom de gebouwen is door NS Stations overgedragen aan de gemeente Den Haag. Studentenhuisvester Duwo is de exploitant van de torens.

Met de komst van de woningen wordt een belangrijke functie aan het stationsgebied rond Den Haag Hollands Spoor (HS) toegevoegd, waar reizen, werken en wonen samen moeten komen. WoonGoed 2-Duizend zet zich in om maatschappelijk te investeren in onder meer studentenhuisvesting. Dankzij deze collegiale financiering werd al eerder een studentenflat met Duwo gebouwd in Delft.

Het aantal studenten in Den Haag groeit. De 1.500 studentenwoningen die wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting) deze collegeperiode beloofde, zijn inmiddels ruim gerealiseerd. Om de groei te kunnen blijven ondervangen wil de gemeente dat er tot 2020 tussen de 2.000 en 3.000 woningen bij komen. Norder: “We zijn hard op weg een echte studentenstad te worden en dat vraagt goede huisvesting. Met de komst van deze studententorens kunnen in één klap 620 studenten gehuisvest worden. Dat is fantastisch. Bovendien zijn het ook nog eens een prachtige torens om te zien. Een aanwinst voor Laakhaven.”

De eerste toren, het dichtst bij station Den Haag HS, is al in februari opgeleverd en bestaat uit 270 zelfstandige wooneenheden. Alle wooneenheden hebben eigen voorzieningen, een woon/slaapkamer van ongeveer 20 m2 en een eigen voordeur. De tweede toren is bedoeld voor kort verblijf van internationale studenten. Deze kamers hebben gedeelde faciliteiten. Het ontwerp van de torens – met een zogenoemde ‘streepjescodegevel’ – is van Architectenbureau K2 uit Amsterdam. Beide torens zijn 70 meter hoog.